Ακόμη ένα νεκρό μετράει η Κύπρος από τον κορωνοϊό, όπως ανακοινώθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο υπουργείο Υγείας της χώρας. Πρόκειται για 68χρονο άντρα. Συνολικά 35 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσαν οι αρχές την Κυριακή.
Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 214, περιλαμβανομένων και των πέντε που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις.
Ο επιστημονικός διευθυντής Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, Δρ Μάριος Λοΐζου, μιλώντας στη δημοσιογραφική διάσκεψη είπε πως δυστυχώς, σήμερα στη μάχη με την πανδημία χάσαμε ακόμα έναν συνάνθρωπό μας, που νοσηλεύονταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Λευκωσίας.
Πρόκειται για άντρα 68 ετών, σημείωσε και πρόσθεσε ότι μετά από αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, οι θάνατοι από τη νόσο COVID-19 στην Κύπρο έγιναν έξι, πέντε άντρες και μία γυναίκα, με μέσο όρο ηλικίας τα 64.
Όπως είπε, τέσσερις από αυτούς είχαν κάποιας μορφής επιβαρυντικούς παράγοντες.
Ο κ. Λοΐζου είπε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 26 άτομα, εκ των οποίων πέντε στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και πρόσθεσε ότι δόθηκαν επίσης τρία εξιτήρια.
Ανέφερε ότι εννέα άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, τρία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και έξι στη ΜΕΘ Λευκωσίας, σημειώνοντας ότι η κατάσταση των ασθενών αυτών μέχρι τη στιγμή αυτή είναι σταθερή αλλά κρίσιμη.
«Όπως σας είχα πει η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για την πανδημία έχει ετοιμάσει τις κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση ασθενών με λοίμωξη από τον ιό SARS-COV-2, μετά από μελέτη των βιβλιογραφικών δεδομένων και των πρωτοκόλλων που ακολουθούνται διεθνώς. Όπως αντιλαμβάνεστε οι οδηγίες αυτές θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με την επιστημονική τεκμηρίωση που προκύπτει από κλινικές μελέτες που διεξάγονται αυτή τη στιγμή. Οι οδηγίες αυτές έχουν ήδη κυκλοφορήσει και αφορούν όλα τα επίπεδα παροχής φροντίδας», συμπλήρωσε.
Αντιλαμβανόμαστε, συνέχισε ο κ. Λοΐζου, ότι οι συνθήκες που περνάμε όλοι είναι δύσκολες.
«Το βιώνουμε ο καθένας καθημερινά. Όσο οι επιπτώσεις αυτής της νόσου εμφανίζονται και στην Κύπρο, παύουν να είναι απλά μια είδηση που είδαμε στην τηλεόραση ή διαβάσαμε σε μια ιστοσελίδα. Η καθημερινότητά μας έχει διαταραχθεί σημαντικά και η αγωνία, ο φόβος και η αβεβαιότητα έχουν μπει στη ζωή μας. Ανησυχούμε για τον εαυτό μας και για τους δικούς μας ανθρώπους», πρόσθεσε.
Όπως τόνισε, περισσότερο από όλους το βιώνει αυτό ο κόσμος των νοσοκομείων.
«Κάθε πρωί ή απόγευμα που φεύγουμε για τη δουλειά, όταν κλείνουμε την πόρτα βλέπουμε την αγωνία στο πρόσωπο των δικών μας ανθρώπων όπως βλέπουμε και τη χαρά αναμεμειγμένη με λύπη όταν γυρνάμε στο σπίτι. Χαρά για την επιστροφή. Λύπη γιατί ξέρουν ότι και αύριο και μεθαύριο ο γιατρός, ο νοσηλευτής, το προσωπικό των εργαστηρίων, η βοηθός, η καθαρίστρια, ο κλητήρας, ο διοικητικός θα επιστρέψει και πάλι στη δουλειά του. Κάθε είδηση για ένα γιατρό ή ένα νοσηλευτή που χάνει τη ζωή του σε κάποια άλλη χώρα είναι ένα μαχαίρι στην καρδιά», σημείωσε.
Όπως ανέφερε, ο αγώνας που δίνει το προσωπικό των νοσοκομείων μας, ειδικά οι γιατροί και οι νοσηλευτές στα τμήματα της πρώτης γραμμής είναι δύσκολος, επικίνδυνος και πιθανά θα είναι μακροχρόνιος.
«Πιστέψτε με, επειδή το ζω καθημερινά. Η συντριπτική πλειοψηφία δίνει το 100% σε αυτή την προσπάθεια. Τους ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας. Σκεφτείτε το, δεν είναι εύκολο να πηγαίνεις καθημερινά στη δουλειά και να παλεύεις με το αόρατο και απρόοπτο. Το καθήκον όλων των υπολοίπων και κυρίως της Πολιτείας είναι να φροντίσουμε αυτή η ομάδα να προστατευτεί», συμπλήρωσε.
Ελπίζω, είπε ο κ. Λοΐζου, οι προσπάθειες που γίνονται, «και σας διαβεβαιώ και πάλι ότι είναι τεράστιες, να έχουν αποτέλεσμα και να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες ποσότητες προστατευτικού εξοπλισμού, για να μπορέσουμε όσο διαρκέσει αυτός ο πόλεμος να έχουμε το προσωπικό των νοσοκομείων υγιές στην πρώτη γραμμή».
Ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, Λεόντιος Κωστρίκης είπε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και το Μικροβιολογικό Εργαστήρι του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 35 από σύνολο 530 εργαστηριακών διαγνώσεων.
Ο Δρ Κωστρίκης είπε πως πρόκειται για δύο άτομα που επέστρεψαν από ευρωπαϊκές χώρες, άρα θεωρούνται εισαγόμενες λοιμώξεις, 31 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, και δύο άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.
Όπως ανέφερε, με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 214, (περιλαμβανομένων και των πέντε που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).
Ο κ. Κωστρίκης είπε πως τα 214 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 6.447 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και το Μικροβιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.
Τα 126 από τα 214, συνέχισε, προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο και πρόσθεσε ότι 18 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί.
«Από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων διαπιστώνεται ότι η μετάδοση του ιού έγινε στο οικογενειακό περιβάλλον αρκετών από τους ασθενείς, γεγονός που δείχνει ότι δυστυχώς δεν έχουν ληφθεί στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Δεν έχει νόημα να περιοριζόμαστε στο σπίτι, αλλά από την άλλη να οργανώνουμε οικογενειακές συνάξεις, τραπέζια ή παιχνίδια με τους φίλους. Επαναλαμβάνω ότι από τη μια στιγμή στην άλλη τα πράγματα με αυτόν τον ιό μπορεί να γίνουν οριακά για τη χώρα μας. Ο κάθε πολίτης θα πρέπει να λειτουργεί υπεύθυνα», πρόσθεσε.
Ο κ. Κωστρίκης είπε πως απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους πολίτες να προσέχουν και να περιοριστούν.
«Ο κίνδυνος παραμένει εξαιρετικά μεγάλος», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς πώς αναμένει να εξελιχθεί η καμπύλη των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες ειδικά με τα σημερινά δεδομένα που ανακοινώθηκαν, είπε ότι είναι λίγο δύσκολο να προβλέψει κάποιος για την καμπύλη αυτή την στιγμή.
«Εγώ προτιμώ να την ξανακοιτάξω πολύ προσεκτικά την καμπύλη σε περίπου μια εβδομάδα, όταν θα έχουμε αποτελέσματα στις επόμενες ημέρες, για να δούμε ακριβώς αν είμαστε κοντά στην κορύφωση ή όχι. Επομένως, αυτή την στιγμή προτιμώ να μην κάνω καμία πρόβλεψη», σημείωσε.
Σε ερώτηση αν θα δοθούν αυστηρότερα μέτρα, ο Δρ. Κωστρίκης είπε πως «σήμερα, όπως αντιλαμβάνεστε έχουμε το ρεκόρ νέων κρουσμάτων».
«Τριάντα πέντε νέα κρούσματα, τα οποία δυστυχώς είναι ο πιο ψηλός αριθμός που έχουμε ανακοινώσει ποτέ. Αυτό φυσικά εμένα προσωπικά δεν με κάνει πολύ ευτυχισμένο, διότι όπως είχα πει και προηγούμενες φορές εγώ ανέμενα λιγότερα και λιγότερα νούμερα. Είναι φανερό όμως από τις πληροφορίες, τις οποίες μόλις σας έχω πει είναι ότι 31 από τα 35 άτομα, των νέων κρουσμάτων είναι μέσω ιχνηλάτησης, το οποίο φαίνεται ότι τα άτομα τα οποία είχαν εντοπιστεί δεν λάμβαναν τις κατάλληλες προστασίες εν σχέση με τους υπόλοιπους στην οικογένεια τους. Όπως έχω πει πρέπει να αποφεύγονται οικογενειακές συνάξεις. Αυτά τα άτομα δεν πρέπει να βρίσκονται σε τραπέζια και παιχνίδια με τους φίλους και πρέπει όλοι να προσέχουν», συμπλήρωσε.
Σημείωσε ότι ο λόγος που πρέπει να είναι σε αυτοπεριορισμό σημαίνει ότι πρέπει να είναι μόνοι τους.
«Άρα, χρειάζεται εξαιρετική προσοχή. Αυτά τα άτομα, τα οποία έχουν εντοπιστεί και έχουν τη λοίμωξη να προσέχουν να μην κολλήσουν άλλους. Είναι εξαιρετικής σημασίας αυτό το πράγμα. Αν αυτό το πράγμα συνεχιστεί και βλέπουμε ότι η καμπύλη ξεφεύγει -και όπως έχω πει τα πράγματα μπορεί να γίνουν οριακά- πολύ γρήγορα, δεν θα εκπλαγώ εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφασίσει να βάλει και πιο σκληρά μέτρα. Δηλαδή πρέπει να καταλάβουμε όλοι, αν δεν μπορέσουμε να συγκρατήσουμε την επιδημία ως έχει, τότε θα μπουν πιο σκληρά μέτρα. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι», πρόσθεσε.
Σε παρέμβαση του, ο επιστημονικός διευθυντής Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, Δρ Μάριος Λοΐζου είπε ότι ουσιαστικά ο κίνδυνος είναι όλα αυτά τα οποία λέγαμε τις προηγούμενες μέρες.
«Αν αρχίσουμε αντί να κερδίζουμε χρόνο, να χάνουμε χρόνο και να αυξάνονται σημαντικά τα κρούσματα, θα υπάρξει πολύ γρήγορα επιβάρυνση των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε», κατέληξε.
ΑΠΕ-ΜΠΕ